Деструктивний вплив ракетно-космічної діяльності на навколишнє середовище - Вамболь, С.; Дубницький, В.; Ходирєв, О.; Черепньов, І. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Показано, що запуски ракет – носіїв космічних об’єктів мають деструктивний вплив на навколишнє середовище. Цей вплив виявляється в забрудненні поверхні Землі в місці пусків ракет, забрудненні атмосфери землі, руйнуванні озонового шару земної атмосфери і засміченні навколо- земного космічного простору. Всі пуски ракет, що призвели їх вихід в космічний простір, розділені на три етапи: Друга світова війна (пуски ракет ФАУ-2 ), період з 1945 р. по 1957г. – пуски геофізичних ракет, період з1957р. по 2019 р.– пуски космічних об’єктів. Проаналізована динаміка пусків геофізичних ракет і ракет – носіїв космічних об’єктів та побудована автокореляційна функція тимчасового ряду кількості щорічних пусків геофізичних ракет. Аналіз отриманих результатів показав, що їх щорічну кількість носить випадковий характер. Аналіз автокореляційної функції тимчасового ряду подекадної зміни кількості пусків з 1957 р. – 2019 р. також показав дуже малу спадкоємність в плануванні пусків ракет – носіїв космічних об’єктів. Показано із застосуванням методів кластерного аналізу, що основними країнами - джерелами забруднення навколишнього середовища в результаті космічної діяльності є Російська Федерація, Сполучені Штати Америки і Китайська Народна республіка, на частку яких припадає 90,5% космічного сміття. Отримано регресійні рівняння для визначення розподілу по висоті продуктів згорання, що викидаються ракетними двигунами.