Про можливості використання низькоенергетичних інформаційних електромагнітних випромінювань для лікування легеневих професійних захворювань рятувальників - Черепньов, І.; Фесенко, Г.; Артюшенко, О. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Проводячи аварійно-рятувальні та інші невідкладні роботи в зонах надзвичайних ситуацій (НС) класів 10200 (НС внаслідок пожеж, вибухів) і 10400 (НС внаслідок наявності в навколишньому середовищі шкідливих (забруднюючих речовин) вище гранично допустимих концентрацій)), рятувальники тривалий час перебувають в задимленому або запиленому просторі. Попадання до їх організму аерополлютантів у вигляді диму, що містить синтетичні матеріали (пожежі в будівлях), деревних і торф’яних частинок (пожежі в екосистемах), небезпечних хімічних речовин (аварії на хімічно небезпечних об’єктах) або будівельного пилу (робота в завалах) з часом призводить до значного зростання захворюваності органів дихання. Тому завдання пошуку оптимальних методів і технологій щодо зниження негативних наслідків аерополлютантів на організм рятувальників, є актуальним. Широкий спектр лікарських препаратів для лікування професійно обумовлених бронхітів у рятувальників застосовується в сучасній медичній практиці. Ці препарати іноді можуть мати небажані побічні ефекти і підривати імунну систему. Отже, необхідно розглянути можливість використання низькоенергетичних інформаційних випромінювань для терапії легеневих патологій. Під час впливу на вогнище запалення електромагнітними полями створюється потік енергії, який призводить до зміни індексу і, отже, до зміни динаміки запального процесу і популяції клітин, що беруть участь у запальному процесі. Проблема ефективної доставки до вогнищ захворювання в глибині організму випромінювання з необхідними властивостями може бути вирішена за допомогою застосування системи формування ЕМП на основі використання тороїдальних струмів. Однак, для використання отриманих результатів для лікування людини необхідно проведення подальших досліджень у клінічних умовах за участю провідних фахівців в області легеневих патологій. Запропоновано модель опису електромагнітної терапії запальних процесів. Показано, що застосування терапевтичних технологій, заснованих на низькоенергетичному надвисокочастотному впливі, дозволяє мінімізувати обсяг медикаментозних препаратів або повністю відмовитися від них при лікуванні легеневих захворювань. Розглянуто можливість використання послідовності імпульсів зі складною модуляцією для істотного зниження потоку ЕМП, необхідного для лікування запальних процесів в легенях. Запропоновано спосіб ефективної доставки ЕМП до вогнища запалення.