Теоретичні дослідження технологічного процесу ґрунтообробної машини - Пащенко, В.; Кім, В.; Батулін, А. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Розглядається комбіноване ґрунтообробне знаряддя, перед розпушувально-сепаруючим пристроєм якого передбачена установка лемешів. Функція лемешів — підрізування і подача ґрунту на розпушувально-сепаруючий пристрій. З метою мінімізації тягового опору знаряддя в цілому профіль лемешів обґрунтований із застосуванням методу прямого варіаційного обчислення. В якості початкових умов прийнято кут входження лемешів у ґрунт і кінцевий кут в точці прилягання лемешів до стійки. Експериментально показано, що леміш із теоретично обґрунтованим профілем у порівнянні з прямолінійним лемешем має менший на 61,5% тяговий опір.