Ресурсні дослідження відцентрових розпилювачів, виготовлених з різних матеріалів - Кобець, О.; Давиденко, І.; Тонкоголос, І. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В роботі проведено аналіз сучасної техніки, яка використовується для захисту рослин від шкідників, хвороб та смітних рослин. Виділено основні складові обприскувачів від яких залежить якість та ефективність проведення операції. Прийнято рішення провести порівняльні випробування сучасних відцентрових розпилювачів виготовлених з різних матеріалів. В основу роботи було покладено методику проведення експериментальних досліджень по визначенню відносного ресурсу відцентрових розпилювачів при використанні робочої рідини з домішкою 20 г/л мікрозернистого оксиду алюмінію (згідно з ДСТУ ISO 5682-1:2005). В роботі наведено програму експериментальних досліджень відцентрових розпилювачів, яка визначає вплив наробітку розпилювача на його експлуатаційні показники: хвилинну витрату та розподіл рідини по ширині факелу і як наслідок розподіл по ширині штанги. Для проведення експериментальних досліджень було обрано відцентрові розпилювачі виготовлені з металу та полімеру виробництва ТОВ «Агромодуль» (м. Дніпропетровськ). В результаті проведених досліджень встановлено, що для відцентрового розпилювача, виготовленого з полімеру збільшення хвилинної витрати склало 8,8% для того ж розпилювача з нержавіючої сталі — 14,7%. У відповідності до цього можна стверджувати про вищу відносну зносостійкість полімеру в порівнянні з металевим при гідроабразивному зношуванні розпилювачів.