Підвищення якісних показників виконання ґрунтообробних робіт начіпними агрегатами - Харченко, С.; Рудницька, Г.; Калюжний, О.; Качанов, В.; Тіщенко, І.; Фесенко, Г. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
У статті розглянуто питання впливу начіпних систем трактора на якісні показники ґрунтообробних робіт. Ґрунтообробні роботи, до яких в першу чергу відноситься основний обробіток ґрунту, є регулятором агрофізичних, біологічних і агрохімічних процесів, що забезпечує підвищення врожайності сільськогосподарських культур. При цьому ефективність ґрунтообробних робіт тісно пов’язана з якісними показниками їх виконання, зокрема з дотриманням заданої глибини обробітку ґрунту в межах, допустимих агротехнічними умовами. Аналіз результатів використання сучасних начіпних сільськогосподарських агрегатів показав, що виконання ними ґрунтообробних робіт відбувається із значними відхиленнями від агротехнічних умов. Причиною цьому є сприймання начіпним довгобазовим знаряддям повздовжніх коливних рухів трактора через його начіпку, що спричинює зміну положення робочих органів у вертикальній площині і призводить в цілому до погіршення якісних показників роботи. Підвищити якісні показники виконання можливо за рахунок удосконалення системи приєднання начіпного знаряддя до трактора. В результаті проведеного аналізу і дослідницьких робіт виявлені переваги начіпної системи трактора, в якій передні шарніри тяг начіпки і вісь задніх коліс трактора розташовані на одній лінії. Для проведення польових досліджень був скомплектований начіпний агрегат в складі трактора ХТЗ-200 і лемішно-дискового культиватора КЛД-3,0. В результаті проведених досліджень на полі з нерівним рельєфом виявлено, що середнє квадратичне відхилення робочих органів культиватора КЛД-3,0, приєднаного до трактора ХТЗ-200 через експериментальну начіпну систему, знизилось в порівнянні із тим же культиватором, приєднаним до трактора через серійну начіпку.