Визначення абсолютних компонент швидкостей бульбашкової псевдозрідженої зернової суміші при русі по циліндричним решетам вібровідцентрових сепараторів - Харченко, С.; Тіщенко, Л. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Ефективна реалізація математичного апарату для моделювання динаміки зернових сумішей що рухаються по віброрешетам стала можливим внаслідок використання аналогії з рухом в’язкої нестискаємої рідини. Побудована теорія вісесиметричних рухів кільцевого зернового шару всередині циліндричного віброрешета, яке здійснює рівномірний обертальний рух навколо вертикальної вісі і повздовжні гармонічні коливання потребує доповнень та уточнень. В статті отримані математичні вирази для абсолютних компонент швидкостей бульбашкової псевдозрідженої суміші, яка моделює динаміку зернової суміші по циліндричним решетам вібровідцентрових сепараторів. Побудоване вісесиметричне рішення початково-крайової задачі передбачає використання модифікованих беселевих функцій і функцій Кельвіна і має достатньо складний вигляд. Визначення цих функцій потребує використання відповідних алгоритмів і програмного середовища. Отримані приблизні вирази для визначення поля абсолютної швидкості для встановишогося режиму руху шару бульбашкової суміші. Отримані вирази дозволяють керувати якістю і продуктивністю процесів просіювання на циліндричних віброрешетах. Вирази можуть бути використанні при моделюванні процесів у вібраційновідцентрових сепараторах, як у встановившомуся, так і перехідному режимах руху зернової суміші.