Математичне моделювання напруженого стану плодів томатів при здавлюванні в тарі - Мельник, В. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
З метою вивчення механізмів пошкоджування плодів томатів при перевезенні та зберіганні останні розглядаються як пластичні тіла, які покояться на горизонтальній жорсткій поверхні в контакті між собою. При цьому вивчається їх напружений стан, який виникає в результаті вертикальної дії на них жорстким плоским горизонтальним деформатором.