Моделювання динаміки нагріву зернівки інфрачервоним випромінюванням в рухомому шарі - Калініченко, Р. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В системі технологічних операцій з післязбиральної обробки зерна важливе місце займає термообробка. Підведення теплової енергії до зерна при термообробці проводиться конвективним, радіаційним, кондуктивним методом. Найбільш економічно вигідний метод підведення енергії до зерноматеріалів є радіаційний, а саме, інфрачервоним випромінюванням, причому, цей метод дозволяє проводити всі види термообробки зерна. Для оптимізації процесу обробки насіння інфрачервоним випромінюванням за критеріями енергоефективності, а також, термолабільності зерна, поставлено за мету розробити математичну модель, що описуватиме динаміку процесу нагріву зернівки в рухомому шарі в залежності від визначальних параметрів процесу (потужності змінного за довжиною транспортера теплового потоку, максимальної температури нагріву поверхні зернівки). Відповідно до мети у статті розглянуті аналітичні математичні моделі нагрівання зернівки інфрачервоним випромінюванням при постійному і змінному радіаційному потоці для рухомого шару зерноматеріалу. Розглянуті математичні моделі дозволяють визначати динаміку розвитку температурного поля зернівки під час термообробки інфрачервоним випромінюванням в залежності від технологічних параметрів терморадіаційної установки. Отримані залежності дозволяють моделювати динаміки зміни середньої температури, температури поверхні, темп нагріву зернівки при термообробці ІЧ-випромінюванням в рухомому шарі з метою визначення оптимальних технологічних значень часу дії і потужності теплового потоку (з урахуванням періодичної зміни його сприймаємої потужності рухомим зерноматеріалом) для різних видів термообробки.