Система контролю параметрів біологічних об’єктів після обробки нізкоінтенсівним акустичним полем в процесі кріоконсервації - Кунденко, М.; Кунденко, О.; Шинкаренко, І. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В статті в результаті проведеного аналізу вітчизняних і зарубіжних публікація доведено, що для збільшення виходу життєздатних мікрооб’єктів (спермії, ембріони) після їх криконсервації, потрібно спермодози і дози з ембріонами тварин обробляти низкоінтенсивним акустичним полем до їх криоконсервації. Для оптимізації умов низькотемпературної консервації спермодоз тварин, з метою підвищення стійкості мікрооб’єктів тварин до низьких температур, необхідно провести теоретичні дослідження залежно від потужності і частоти акустичних хвиль. Аналізи по підвищенню життєздатності сперміїв і ембріонів тварин при їх криообробці, за допомогою низкоінтенсивного акустичного поля, слід проводити на основі резонансного методу диэлькометрії в діапазоні міліметрових хвиль. Обгрунтована необхідність, створення високочутливої системи диэлькометрії в технологічному процесі криоконсервації мікрооб’єктів тварин можливо із застосуванням високостабільного джерела випромінювань КВЧ діапазону на основі діелектричного резонатора з коливаннями «шепочучої галереї».