Технологізація збирання рошенцевої льонотрести - Лімонт, А. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Проаналізовані два немеханізовані способи збирання трести, при яких вручну виконують за першого способу операції піднімання трести із стрічок і в’язання її в снопи та другого піднімання трести із стрічок, установки її в конуси, оправки конусів в процесі сушіння в полі і в’язання трести із конусів в снопи. Розглянуто напівмеханізований спосіб, за якого тресту із стрічок піднімають з утворенням порцій підбирачем-порцієутворювачем ПНП-3, вручну установлюють в конуси порції трести, вручну їх оправляють в процесі сушіння та підбирають з в’язанням в снопи за допомогою машин ВН-1 чи ВН-2. Розглянуто інший різновид напівмеханізованого способу збирання, що включав операції піднімання трести підбирачами напівначіпним ППТ-1,5 чи начіпним ПНП-3 з утворенням порцій, установки їх вручну в конуси для підсушування, напівмеханізованою в’язання сухої трести із конусів в снопи за допомогою машини ВН-2 та навантажування снопів в транспортні засоби підбирачем-навантажувачем ППС-3. Висвітлено і механізовані способи збирання, за одним з яких піднімання трести із стрічок і установку її в шатри для сушіння в полі здійснюють підбирачем ПТЛ-2, а вирівнювання трести по гузирях і в’язання в снопи здійснюють підбирачем ПТШ-1. З механізованих способів піднімання трести розглянуто використання підбирачів ПТП-1 і ПТН-1, а також прес-підбирача, що піднімає стрічку і пакує тресту у великі вертикальні циліндричні паки масою до 1,2 т. Окремо висвітлено піднімання стрічки трести рулонними прес-підбирачами, які формують упаковки сировини у вигляді рулонів. В якості оцінних показників способів збирання льонотрести, за якими визначають рівень технологізації збирального процесу, використані затрати праці в розрахунку на гектар зібраної площі, маса комплексів відповідних технічних засобів, енергомісткість навантажувальних робіт та продуктивність транспортних засобів на перевезенні трести в різних упаковках. Використання на збиранні трести рулонних прес-підбирачів сприяє за визначеними показниками поліпшенню технологізації збирального процесу. У порівнянні зі сноповою технологією збирання використання прес-підбирачів забезпечує зниження затрат праці на навантажування трести, а також енергомісткості навантажувального процесу та підвищення продуктивності транспортних засобів на перевезенні льоносировини.