Комплексна переробка твердих побутових відходів – раціональний шлях до вирішення екологічних проблем - Фоменко, О.; Маслова, В.; Фесенко, А.; Рідний, Р. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Стаття обґрунтовує необхідність комплексної переробки твердих побутових відходів (ТПВ) у виробничих умовах у країнах з відсутнім поглибленим попереднім їхнім сортуванням жителями міст. Спалювання ТПВ, не дивлячись на постійне удосконалення цього методу, не вирішує повністю екологічні проблеми. Пов’язано це, в значній мірі, з сучасним збільшенням полімерної складової ТПВ, спалювання якої спричиняє утворення надтоксичних речовин. Крім того, спалювання без сортування є не раціональним і з економічної точки зору, оскільки більше 50% ТПВ є цінною вторинною сировиною. Останнє покоління сміттєспалювальних заводів відрізняється не лише використанням високотемпературних технологій, що зменшує кількість золи до 2%, а й потужною системою очищення газоподібних викидів та утилізацією твердих компонентів. Більш ефективними системами є технології переробки відходів піролізом з отриманням рідких видів палива або будівельних шлаковмісних матеріалів. Лише повторне використання вживаних товарів і компонентів є реальним шляхом до зниження матеріаломісткості нашого виробництва і зменшення небезпеки від існуючих звалищ відходів. Важливим елементом переробки відходів в Україні залишається питання попереднього сортування відходів жителями міст, оскільки це спрощує процес подальшої переробки та зменшує вміст хлор- і бромвмісних складових, діоксинів і фуранів, у викидах від технологічних ліній спалювання відходів. Зростання екологічних загроз від накопичення ТПВ, економічна доцільність їх утилізації, а також аналіз світового досвіду переробки відходів свідчать, що для держав, де відсутнє їхнє попереднє сортування жителями міст, найдоцільнішим буде використання сміттєпереробних комплексів. Такі комплекси забезпечують сортування і утилізацію частки відходів як вторинної сировини, а також спалювання на сміттєспалювальному заводі тієї частки, яка не підлягає утилізації.