Аналіз тепло-енергетичних систем з використанням теплових насосів із інтегрованими у фундамент ґрунтовими теплообмінниками - Мельник, В.; Цимбал, Б. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В Україні, як частині Європи, у зв’язку зі значним збільшенням вартості енергетичних ресурсів відбувається енергетична криза, яка призводить до скорочення виробництва, погіршення рівня мікрокліматичних умов у приміщеннях, збільшенням вартості готової продукції та до великих збитків, як у сільському господарстві так і в промисловості. Одним із напрямків вирішення цієї проблеми є підвищення рівня енергозбереження та енергоефективності, а також комфортності, будівель та споруд, за допомогою альтернативних джерел енергії, тепло-енергетичних систем з використанням теплових насосів, ґрунтових теплообмінників інтегрованих у фундамент, енергетичних паль. В даній роботі представлено аналіз та класифікація існуючих тепло-енергетичних систем з використанням теплових насосів. Було встановлено, що одним з перспективних напрямків дослідження є тепло-енергетичні системи з ґрунтовими теплообмінниками інтегровані в фундамент, енергетичні палі. Дані енергетичні системи можливо класифікувати за технологічними та конструкційними параметрами. Було встановлено негативні характеристики цих систем, до яких можливо віднести: залежність від глибини промерзання ґрунту, складність процесу монтажу, низька корозійна стійкість металевих каркасів та теплообмінників. До переваг цих систем можливо віднести: використання відновлювального джерела енергії, енергії ґрунту, підземних вод, тепловтрати крізь фундамент та цоколь будинку, енергетичних комунікацій, можливість використання, як для охолодження так і для обігріву приміщень, інтегрованість у палі теплообмінників, з іншими енергетичними системами та гаряче водопостачання. Використання цих систем у будівлях молочних ферм великої рогатої худоби є перспективним напрямком дослідження.