Дослідження стійкості руху механічних систем на структурних моделях - Пастухов, В.; Скофенко, С.; Міленін, А.; Обущенко, Ю. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
Розглядається питання нестійкого руху машинно-тракторного агрегату, що безпосередньо впливає на якість виконання технологічної операції, зокрема основного показника - глибини обробітку та глибини висіву, впливу схеми приєднувального пристрою на рух об’єктів ґрунтообробної та посівної механічної системи. Дослідження кутової стійкості ґрунтообробної машини в поздовжньо-вертикальній площині експериментальним шляхом є досить трудоміськими. Втрата якості операції виникає в більшій мірі від впливу кутових коливань остова трактора або рами сівалки на кутові відхилення рами плуга чи сошника. Найвагомішим критерієм оцінки якості роботи посівного та ґрунтообробного агрегатів є стійкість його руху в поздовжньо- вертикальній площині, що забезпечує виконання агротехнічних умов, тобто дотримання заданої глибини та рівномірності. Для покращення цих показників необхідне дослідження кінематичного зв’язку між стійкою (рама трактора або сівалки) та виконавчим органом, який безпосередньо контактує з ґрунтом, як між елементами однієї механічної системи, з визначенням передаточної функції приєднувального пристрою та виявленням факторів впливу на її послаблення. Дослідження починається з розробки структурної схеми механічної системи та її структурного аналізу. Для механічної системи «трактор – начіпка - плуг» процес виникнення вертикальних та кутових коливань моделюємо застосуванням поступального кулачка, форма якого теж моделюється. Використовуючи отримані структурні схеми, побудовано математичну модель кінематичного зв’язку між елементами системи. Для аналітичного розв’язання задачі про положення ланок плоского механізму використову- вався метод замкнених векторних контурів. Одержана залежність характеризує передаточну функцію начіпного механізму. Застосування розробленої структурної схеми орного агрегату та одержаних раціональних конструктивних параметрів дає послаблення передаточної функції в 2,4 рази, з 0,256 до 0,108. Запровадження даного варіанту схеми значно зменшує негативний вплив кутових відхилень остова трактора на якість обробітку ґрунту. Запропонований підхід дозволяє розробити структурні моделі механічної системи «рама сівалки-сошник» та провести їх кінематичний аналіз методом замкнених векторних контурів.