Технологічна лінія передпосівної обробки насіння зернових в полі високочастотного коронного розряду - Шебанін, В.; Кошкін, Д.; Захаров, Д. (Науковий журнал «Інженерія природокористування», 2020)
В роботі проведено аналіз сучасного обладнання для передпосівної та післязбиральної обробки насіння сільськогосподарських культур. На підставі проведеного аналізу обґрунтована доцільність розробки та застосування електротехнологічних установок для обробки насіння імпульсними коронними розрядами. За рахунок використання імпульсних коронних розрядів можна отримати максимальну ефективність плазмохімічних реакції утворення озону. Використання високочастотних розрядів підвищує безпеку праці під час обслуговування установки та дозволяє зменшити розміри генератора імпульсних напруг. Авторами статті запропоновано технологічну схему лінії для передпосівної обробки зернових яка дозволяє максимально автоматизувати процес обробки та зберігання посівного матеріалу. Головною перевагою даного способу обробки, є відсутність витратних матеріалів, так як озон генерується безпосередньо з атмосферного повітря. Шляхом математичного моделювання розподілу напруженості електричного поля в об’ємі розрядної камери розроблено конструкцію розрядної камери яка забезпечує рівномірний розподіл напруженості електричного поля по всьому об’єму камери. В результаті чисельного аналізу характеристик електричного поля запропоновано рекомендації щодо оптимізації конструкції розрядної камери. За рахунок використання коронуючого електроду з мікровиступами досягнено створення сприятливих умов утворення коронних розрядів при менших значеннях напруги корони. Застосування установок для передпосівної та післяжнивної обробки насіння сільськогосподарської продукції дозволить відмовитись від фумігації, дозволить досягти підвищення врожай- ності і збільшення енергії проростання сільськогосподарських культур. Результати роботи свідчать про перспективність використання високочастотних генераторів імпульсних напруг в електротехнологічних установках для передпосівної та післязбиральної обробки насіння сільськогосподарських культур.